Akreditif kapsamında Amir Banka’nın ve var ise Teyit Bankası’nın ödeme yükümlülüğünün ancak ve ancak uygun belge ibrazı karşılığında doğacağının ihracatçılar tarafından hiçbir zaman unutulmaması gerekir.
Akreditifli ödeme şeklinin en güvenli ödeme şekli olduğunu varsayarak; akreditif şartları birebir yerine getirilmeden ve/veya eksik belge ibrazında bulunularak dahi ödemenin garanti altında olduğunu düşünmek ihracatçıların düştüğü en büyük hatalardandır. Akreditifli ödeme şekline göre anlaşıp akreditif şartlarını yerine getirmeden belge ibrazında bulunmak bir nevi Vesaik Mukabili Ödeme Şekli’ni de kabul etmek olacaktır ihracatçılar için ve bu aynı zamanda boş yere zaman ve para kaybı demektir.
Bu nedenle akreditifli işlemlerde ihracatçı için en önemli aşamalardan birisi yüklemenin gerçekleştirilmesiyle birlikte, akreditifte istenen tüm belgelerin eksiksiz ve akreditif şartlarına uygun olarak hazırlanma aşamasıdır.
Çok önemsiz sayılabilecek bir hata veya eksiklik dahi rezerv konusu olabilir ve ödemenin gecikmesi ya da tamamen yapılmamasıyla sonuçlanabilir.
Akreditifli işlemlerde Amir Banka ve/veya Teyit Bankası ibrazın uygun olup olmadığına karar verirlerken aşağıdaki hususları göz önünde bulundururlar:
Belgelerin yukarıdaki nedenlerden dolayı rezervli bulunması durumunda ihracatçının karşılaşacağı problemleri kısaca aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
İhracatçı firmaların göz önünde bulundurması gereken en önemli hususlardan birisi yukarıda da belirtildiği şekilde; Uygun İbraz’ın gerçekleştirilebilmesi için sadece akreditif şartlarının yerine getirilmesinin yeterli olmayacağıdır.
Belgeler aynı zamanda UCP 600 ve ISBP 745 kuralları çerçevesinde ve uluslararası genel bankacılık prensiplerine uygun olarak hazırlanmalıdır. Bu nedenle de UCP 600 ve ISBP 745 kurallarına hakim olmak gerekir.
Örneğin hemen hemen hiçbir akreditif şartında sigorta poliçesinin ne şekilde imzalanacağı veya konşimentonun kim tarafından ne şekilde imzalanması gerektiği yazmaz ancak UCP 600 ve ISBP 745’de bu konuyla ilgili maddelerce açıklama vardır ve bankalar belge incelemesini UCP 600 ve ISBP 745 çerçevesinde gerçekleştirirler. Akreditif şartlarında yer almasa bile bu maddelere uygun imzalanmamış bir konşimento rezerv konusu olur.
ICC’nin yayınladığı bu kitapçıklar http://icc.tobb.org.tr/index.php sitesinden sipariş edilebilir. Bu kısımda genel hatlarıyla belge hazırlarken nelere dikkat edilmesiyle ilgili; ihracatçı firmalarımıza yararlı olduğunu düşündüğümüz bilgilere yer verilmiştir. Daha detaylı bilgi için uzman dış ticaret ekibimiz sorularınıza memnuniyetle cevap verecektir.
Ticari Fatura (Commercial Invoice)
(UCP 600 - Madde 18)
Deniz Konşimentosu (Bill of Lading)
(UCP 600 - Madde 20)
Hava Konşimentosu (Air Waybill)
(UCP 600 - Madde 23)
Sigorta Poliçesi (Insurance Policy)
(UCP 600 - Madde 28)
Menşe Sertifikası (Certificate of Origin)
(ISBP745 – Madde L)
Koli Listesi (Packing List)
ISBP 745 – M Maddesi
Çeki Listesi (Weight List)
ISBP 745 – N Maddesi
Lehtar Sert ifikası (Beneficiary’s Certificate)
ISBP 745 – P Maddesi